Hier vindt u antwoord op vragen over de VAR-2 en VAR-2-app. Gebruikers van de VAR-2-app wordt aangeraden eerst ‘Help’ in het menu van de app te raadplagen. Daar vindt u antwoord op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Laat het ons weten!

Wat is het verschil tussen de VAR en VAR-2?

De VAR kan alleen gebruikt worden bij mensen die verzuimen. De VAR-2 kan worden afgenomen bij mensen die verzuimen én bij werknemers die niet verzuimen. Daarnaast is de VAR-2 beter genormeerd, zijn de scoringscategorieën eenduidiger en zijn er extra schalen en risico-indexen toegevoegd.

De VAR was altijd kosteloos te gebruiken, de VAR-2 niet, waarom?

Al het werk en wetenschappelijk onderzoek naar de VAR en VAR-2 gebeurt zonder subsidies. Het normeringsonderzoek en de ontwikkeling van de software van de VAR-2-app zijn dermate kostbaar dat de VAR-2 niet meer kosteloos kan worden aangeboden. Om de kwaliteit te kunnen blijven borgen is meer wetenschappelijk onderzoek nodig en dit brengt ook kosten met zich mee.

Is de VAR-2-app veilig?

Ja, absoluut! Het invullen van de online vragenlijst gebeurt via een beveiligde link. Vrijwel overal wordt ongevraagd data bewaard na invullen een vragenlijst. Bij de VAR-2 niet! Nadat de berekeningen zijn uitgevoerd en het rapport is gemaakt, worden alle beantwoorde vragen automatisch vernietigd. Zo kan er 100% privacybescherming worden gegarandeerd.

Waar worden de gegevens bewaard?

In de VAR-2-app worden geen rapporten of cliëntgegevens bewaard. Dus geen dubbel archief! De VAR-2-app voert alleen berekeningen uit en genereert een rapport dat naar uw e-mailadres wordt verstuurd. U bewaart het rapport in uw eigen digitale of papieren dossier.

Hoe registreer ik mij?

U vult uw persoonlijke gegevens in. Het e-mailadres is het adres waar de rapporten van gescoorde vragenlijsten naar toe worden verstuurd. Ook de factuur van de bundel wordt naar dit e-mailadres gestuurd. Eén persoon is dus altijd de hoofdgebruiker van de VAR-2-app.

Kunnen meerdere mensen binnen één organisatie de VAR-2-app gebruiken?

Ja. Voor organisaties is het heel eenvoudig om de VAR-2-app te delen met meerdere gebruikers. Bij ‘Vragenlijst versturen’ in de VAR-2-app vinkt u ‘Andere afnemer’ aan en het e-mailadres van deze afnemer. Het VAR-2-rapport wordt dan verstuurd naar het e-mailadres van deze persoon.

Hoeveel tijd kost het voor de werknemer of cliënt om de VAR-2 in te vullen?

Het invullen van de VAR-2 neemt voor de meeste ongeveer 10 minuten in beslag. Mensen met alleen basisonderwijs zullen ongeveer 15 minuten nodig hebben.

En als de werknemer of cliënt geen e-mail heeft?

In de VAR-2-app vult u de naam in van deze persoon, maar in plaats van het e-mailadres van deze persoon vult u uw eigen e-mailadres in (of een algemeen e-mailadres van uw organisatie). U krijgt dan de uitnodiging om de lijst in te vullen, maar in plaats van dat u de lijst invult, laat u deze persoon de lijst invullen op een PC (of laptop of smartphone) die op uw werkplek aanwezig is. Daarna wordt het rapport verstuurd naar uw eigen e-mailadres.

Kan de werknemer de VAR-2 ook invullen op mijn werkplek?

Ja. De procedure is hetzelfde als beschreven bij de vorige vraag. Sommige mensen geven zelfs de voorkeur aan deze werkwijze omdat de uitslag dan onmiddellijk beschikbaar is, de vragenlijst altijd wordt ingevuld en u zo maximale controle heeft over het invulproces.