De VAR-2 is ontwikkeld op basis van een aantal uitgangspunten die door de jaren heen min of meer hetzelfde zijn gebleven.

Voor en door de praktijk ontwikkeld

De VAR-2 is een vragenlijst die in de praktijk is ontwikkeld en is opgezet naar de behoeften van de gebruikers. De keuzes in de doorontwikkeling van de VAR naar de VAR-2 zijn volledig gebaseerd op de feedback van de gebruikers van de VAR van de afgelopen 10 jaar. Om dicht bij de praktijk te blijven zijn de meeste items gebaseerd op uitspraken van patiënten, welke jarenlang zijn verzameld door de auteur. Veel gebruikers van de VAR-2 waarderen ook de overzichtelijke weergave van de beantwoorde items. Zo ontstaat inzicht in concrete problemen die spelen.

Vernieuwend

De VAR-2 is uniek in de continue doorontwikkeling van de vragenlijst. Vaak worden vragenlijsten sinds ze zijn ontwikkeld niet meer veranderd. Opnieuw normeren kost tijd en geld, maar komt de kwaliteit wel ten goede! Vandaar dat de VAR-2 blijvend wordt verbeterd. In projecten zullen telkens proefitems gaan meedraaien die bij voldoende geschiktheid aan de VAR-2 worden toegevoegd en weer andere vervangen. Maar de VAR-2 is ook vernieuwend in andere opzichten: zoals de gebruikersvriendelijke VAR-2-app en de tutorials voor zelfstudie.

Onafhankelijk

De VAR-2 is tot stand gekomen zonder enige subsidie. De volledige onafhankelijkheid van subsidies en onderzoeksprogramma’s betekent een maximale intellectuele vrijheid en ruimte voor originaliteit. De VAR-2 laat zien dat wetenschappelijk onderzoek en praktijk hand in hand kunnen gaan en subsidievrij kan gebeuren.

Wetenschappelijk onderzoek

De basis van de VAR-2 is wetenschappelijk onderzoek. Vanuit nieuwsgierigheid zijn telkens vragen geboren en ideeën gevormd die daarna zijn getoetst. Door jarenlang grondig de literatuur te volgen over meetinstrumenten en testtheorie is een gedegen basis ontstaan om een kwalitatief hoogstaande test te ontwikkelen. Voorts bestaat de overtuiging dat een goede test pas kan worden ontwikkeld als de ontwikkelaar ook zelf in de praktijk werkzaam is.

Ambitie

VAR-2 heeft de ambitie om de beste vragenlijst te zijn voor de diagnostiek bij werk en welbevinden. Het doel is een mooi product te ontwikkelen dat niet duur hoeft te zijn. De ambitie is dat de VAR-2 de diagnostiek in de arbozorg faciliteert en verbetert.